Ahmet Kutsi Tecer 1901'de Kudüs'te dünyaya geldi. İlköğrenimine Kudüs'te Frères des Écoles Chrétiennes'de başladı. Ailesinin taşındığı Kırklareli'nde ilk ve ortaöğrenimini tamamladıktan sonra liseyi İstanbul'da Kadıköy Sultanisi'nde okudu. Liseden sonra iki yıllık Halkalı Ziraat Yüksek Okulu'nu bitirdi(1922). Ardından Yüksek Öğretmen Okulu imtihanını kazanarak iki yıl Darülfünun'unFelsefe Bölümü'ne devam etti.
1925'te Darülfünun'daki öğrenimine ara vererek biyoloji öğrenimi için Fransa'ya gitti ancak Sorbonne Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde felsefe derslerini takip etti. Paris'teki hayatını "Paris Acıları" adlı şiirinde yansıttı.
1928 yılında Halk Bilgisi Derneği'nin çıkardığı Halk Bilgisi Mecmuası'nda yazılar yayımladı. 1929'da Darülfunun'dan mezun oldu. Sivas Lisesi'ne edebiyat öğretmeni olarak atanması üzerine gittiği Sivas şehrinde, Aşık Veysel ile dostluğu başladı. Halk Şairlerini Koruma Derneği'ni kurarak halk müziğinin tanınması, okula ve radyoya girmesi için çalıştı.
1934'te Milli Eğitim Bakanlığı'nda Yüksek Öğrenim Şube Müdürü olarak görev aldı. Devlet Konservatuvarı'nın kuruluşunu hazırlayanlar arasında yer aldı. Tecer, 1947-1951 yılları arasında Paris Kültür Ataşesi ve Öğrenci Müfettişi olarak görevlendirildi. Bu dönemde Paris'te müzik eğitimi için bulunan "harika çocuk" İdil Biret ile de ilgilendi .1967 tarihinde vefat etti.
Ahmet Kutsi Tecer, şairliğinin yanı sıra kaynağını yerli ve milli unsurlardan alan tiyatro eserleri vermiş bir oyun yazarıdır. Ahmet Kutsi'nin ilk eseri, 1932 yılında bastırdığı Şiirler kitabıdır. 2002 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Tecer'in Bütün Şiirler'i yayınlanmıştır. Tiyatro eserleri Yazılan Bozulmaz (1946), Köşebaşı (1964), Koçyiğit Köroğlu (1949-1961) , Bir Pazar Günü (1957), Satılık Ev (1961)'dir. Köşebaşı ilk defa İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda oynanmıştır.The Neighbourhood adıyla İngilizce'ye çevrilmiş, ABD'de sahneye konmuştur. Ahmet Kutsi Tecer, ünlü halk şairi Aşık Veysel'i Türkiye'ye tanıtan, halk müziği derlemecisi Muzaffer Sarısözen'i keşfeden kişidir.